Vector-bestanden

Dit zijn bestanden die bijvoorbeeld gemaakt zijn in Illustrator. Meestal hebben ze .AI, .EPS of .PDF als extensie. Een PDF kan in heel veel programma’s gemaakt zijn. Om zelf te testen of hij goed is, kun je het volgende doen: open het bestand en zoom heel erg in (2000%). Is hij nog steeds scherp, dan is de kans heel groot dat ie goed is. Zie je blokjes: jammerrr! Check het plaatje onderaan deze pagina.

Er zijn mensen die denken dat ze een JPG oid kunnen openen in Illustrator en hem dan op kunnen slaan als bijvoorbeeld een .AI. Dat kan ook! Maar daar wordt het niet opeens een vector-bestand van. Iets met een spreekwoord van een aap en een gouden ring. En als het echt zo makkelijk was, zouden wij het ook wel even voor je doen. 😉

Tekst insluiten/omzetten naar contouren
Een (bewerkbaar) lettertype in een bestand (ook bijvoorbeeld in Word) verwijst naar een lettertype-bestand wat is opgeslagen op je computer. Hierbij is belangrijk dat degene die het bestand opent, het lettertype ook op zijn computer heeft. Als dat niet zo is, zoekt de computer automatisch een ander lettertype. En daarmee verandert dus de opmaak. Dat kun je voorkomen door de tekst om te zetten naar vormen. Hierdoor is de tekst niet meer te bewerken en verandert hij dus ook niet meer. Klik hier voor een stappenplan.

Live trace
Er zit in Illustrator een functie die Live Trace heet. Daarmee worden pixels met 1 druk op de knop omgezet naar vectoren. Een waanzinnige functie. Het nadeel is dat dit altijd ten koste gaat van de kwaliteit. De mate waarin je kwaliteitsverlies hebt, is afhankelijk van de kwaliteit van het pixelbestand. Is die heel scherp en groot, dan is het resultaat best goed. Maar heb je een klein pixelbestand, dan is het heel lelijk.

Hieronder zie je een plaatje met 4 resultaten. De linker is is het vectorbestand, dus de beste kwaliteit. Dan zie je en pixelbestand. De derde is de live trace van een slecht pixelbestand. Tenslotte de live trace van een goed en scherp pixelbestand.

Als je zelf geen Illustrator hebt, kunnen wij jouw bestand wel even live tracen. Maar regel dan dus wel een goed pixelbestand.